lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kissan kuivaruokavertailu

Tässä kohta vuoden olen kokeillut erilaisia kissanruokia etsien sitä itselleni ja kissoilleni mieluisinta vaihtoehtoa, ajattelin kirjailla kokemuksia ihan tänne blogin puolelle. Ehkäpä tästä olisi jollekulle muullekin apua, ainakin itse toisinaan kaipasin jotain konkreettista. Nämä ovat vain minun ja kissojeni mielipiteitä, jokainenhan on yksilö ja toiset tykkää toisesta :)

Applaws Cat - Chicken & SalmonValkuaisaineet: 47%
Öljyt ja rasvat: 19,7%
Kuidut: 3%
Hehkutusjäännös: 10%

Applaws on merkkinä hyvin tunnettu ja pidin myös tämän ruuan sisällöstä: kuivattu kana (vähintään 47%), kuivattu lohijauho (vähintään 19%), kuivattu peruna (vähintään 4%), siipikarjanrasva, siipikarjakastike, lohiöljy, sokerijuurikasmassa, kananmunajauhe, kuivahiiva, kasvikuituselluloosa, kivennäisaineet, natriumkloridi, kalsiumkarbonaatti, merilevä, karpalo, DL-metioniini, kaliumkloridi, Yucca-uuta, sitrusuute, rosmariiniuute. Rehellisesti sanottuna kasvikuituselluloosa ja DL-metioniini täytyi googlettaa ennen kuin ne minulle aukesivat. Applaws mainostaa luonnostaan korkeaa tauriinipitoisuutta, joka on kissoille elintärkeää. Lisäksi Anti-Hairball maininta lämmittää omistajan mieltä :) Perunasta minulla on kyllä hieman 2-piippuiset mielipiteet...

Applawsin kuivaruokaa ei meillä hotkita, mutta kyllä sitä näytetään nälkäänsä syövän, kun ei muutakaan tarjoilla tai kun parempaakaan varastettavaa ei ole näköpiirissä.

CIMiAO - KittenValkuaisaineet: 34%
Öljyt ja rasvat: 24%
Kuidut: 1,9%
Kosteus: 8%
Hehkutusjäännös: 6,9%

CIMiAO oli minulle kissan tullessa aivan uusi tuttavuus, mutta ruokinnasta kiinnostuneena päätin kokeilla. Pussin kylki kertoo, että ruoka sisältää mm: kuivattu kananliha, kananrasva, riisi, maissi, maissigluteeni, pallavansiemen, eläinvalkuaisuute, kuivattu kala, kasvikuidut, juurikaskuitu, kuivattu kananmuna, kalaöljy, kasviöljy, kuivahiiva, kuivahiiva-uute ja kasan muita pienempiä aineita... Sisällysluettelo sisältää kaikki mahdolliset vitamiinit ja aminohapot ja monet sanoista pistää kissan omistajan pään pyörälle. Aikansa niitä sai googletella, jotta ymmärsi miksi mitäkin on ruokaan lisätty.

Ruoka on kissoistani maistuva (ja koiratkin ovat salaa tyhjentäneet pari pussia...) ja kiinostaa kyllä kokeilla leikatuillekin tytöille näiden kevyempiä vaihtoehtoja.

James Wellbeloved - Kitten Turkey & RiceValkuaisaineet: 33%
Öljyt ja rasvat: 21%
Kuidut: 1,2%
Hehkutusjäännös: 7,5%

James Wellbeloven pussin kylki poikkesi netistä löydettyyn listaan, mutta oletettavasti meillä on vain vanhempi erä ko. ruokaa. Mutta pääasiassa kuitenkin sisällys näyttää tältä: riisi, kalkkuna, kalkkunanrasva, prairie, perunaproteiini, tomaatti, omega-3 öljy, juurisikuri, porkkana, karpalouute, DL-metioniini, lysiini, tauriini, sinkki, yucca, rosmariiniöljy. Ainakin nykyään, kun sisällön täytyisi olla järjestetty siinä järjestyksessä, mitä ainetta ruoka sisältää eniten, on minusta hieman huolestuttavaa, että lista alkaa riisillä..! Eipä sillä, ei tämä meillä kovin hyvin ole maistunutkaan... kukapa riisiä söisi jos lihaakin on tarjolla.

Power of Nature - NaturalCat Meadowland MixValkuaisaineet: 54%
Öljyt ja rasvat: 21%
Kuidut: 2,5%
Kosteus: 10%

Olin innoissani, kun näin, että PONia oli ilmestynyt yhteen Kuopion eläinkaupoista, mutta heti alkuun hinta järkytti. Äärettömän arvokasta kuivaruokaa, tosin sisällys kuulosti myös todella herkulliselta: kuivattu kananliha, kuivattu merilohi, tuore merilohi, kuivattu kalkkunanliha, pellavansiemeniä, sinimailanen, vitaminii- ja kivennäisaineita, kananmunia, merilevää, karpaloita, kuivattu omena jne (koira maistellut pussista osan sisällysluettelosta). Ei keinotekoisia maku-, väri- tai säilöntäaineita ja täysin gluteiiniton ja vehnätön!

Testimaistajani vain olivat eri mieltä... Ruoka kelpasi vain silloin, kun ruoka-aika lähestyi enkä ollut tarjoillut mitään muuta. Tästä kupista koetettiin etsiä parhaat palat ja noukittiin vain muutamia raksuja. Alma lähinnä kävi vain haistamassa ja lähti tiehensä... 

Royal Canin - KittenValkuaisaineet: 36%
Öljyt ja rasvat: 18%
Kuidut: 2,2%
Kosteus: 5,5%
Hehkutusjäännös: 7,2%

Royal Caninin Kitteniä Alma on tottunut syömään pienestä pitäen. Itse suhtaudun ko. ruokamerkkiin pienellä varauksella ja tätä olen monesti sekoittanut muiden kuivaraksujen sekaan, koska sitä meillä kaapista löytyy. Sisällys näyttää tältä: kuivattu siipikarjanvalkuainen, riisi, kasvivalkuaisuute (valittu erinomaisen sulavuutensa perusteella), eläinrasvat, maissi, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, maissigluteeni, kasvikuidut, juurikaskuitu, kivennäisaineet, kalaöljy, hiivat, soijaöljy, psylliumin kuoret ja siemenet (0, 5%), frukto-oligosakkaridit, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde), isosamettikukkauute (luteiinin lähde). Löytyy hiivaa ja kasa muita epämääräisiä aineita. Lisäksi lisätty säilöntäaineita sekä hapettumisenestoaineita.

Maku RC:llä on kohdillaan. Nämä uppoavat miltei jopa "herkkuina", tosin mikäli kuulemani (RC:n raksut ruiskutetaan lopuksi rasvalla) pitää paikkansa, en yhtään ihmettele miksi ne tuoksuvatkin jo kissojen nenään niin herkullisilta :)

Royal Canin - Hair & SkinValkuaisaineet: 33%
Öljyt ja rasvat: 22%
Kuidut: 5,3%
Kosteus: 7,0%
Hehkutusjäännös: 6,0%

Tässä pitkälti samanlainen sisällys kuin yllä, erona kananmunajauho ja purasruohoöljy, joista jälkimmäinen edistää ihon ja karvan kuntoa.

Maunkin puolesta kelpaa yhtä hyvin kuin RC:n Kitten, mutta oletettavasti myös rasvaruiskutettu.

Taste of Wild - Rocky Mountain FelineValkuaisaineet: 42%
Öljyt ja rasvat: 18%
Kuidut: 3%
Kosteus: 10%
Hehkutusjäännös: 8,9%

Taste of Wildinkin sisällys on niin pitkä, että kirjailen siitä vain pääkohdat: kananliha, herne, peruna, kanan rasva, herneproteiini, perunaproteiini, kuivattu hirvenliha, savustettu lohi, luonnolliset mausteet, merikala, tauriini, tomaatti, mustikka, vadelma jne vapaasti suomennettuna... Näiltä löytyy myös vaikka minkälaista muuta pienempää ainetta, nettisivuilta voi jokainen itse lukea :) 

Applawsiin verrattuna tämä uppoaa meillä paremmin, mutta RC menee kyllä tämänkin ohi varmaan pitkälti rasvaisen tuoksunsa vuoksi. Mutta oikein maittavan oloinen ruoka kuitenkin.

Maistelijoita sai olla häätämässä kesken kuvauksien kupilta... Rosi tykkäsi CIMiAOsta.

Loppuyhteenvetona voisin todeta, että CIMiAO ja Taste of Wild ovat varmaan niitä omistajan eniten suosimia ruokia näistä, Applaws myös hyvällä sijoituksella. Kissat taas oletettavasti kaupan hyllystä valitsisivat RC:n tuotteet tai CIMiAO:n.

7 kommenttia:

 1. Oiskohan tosta RC:n hair & skinistä apua tälle meidän katti matikaiselle. Sen iho hilseilee aika paljon. Onkos tuosta raskaruiskutuksesta jotain haittaa, jos kissalla ei oo paino-ongelmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi olla ihan kokeilemisen arvoista :) Mutta voit kokeilla myös ihan lisäämällä ihmisten omega-3 öljyä (kunhan katsot ettei siinä ole lisättyä A ja D vitamiineja), koska yleensä iho-ongelmat johtuvat öljyjen puutteesta. Noista ruuista mitä olen listannut on suurimpaan osaan lisätty omega-3 ja -6 öljyt, että voisi olla paikallaan myös katsastaa onko tämän hetkisessä ruuassa sitä.

   Tuota Hair & Skiniä ei olla kokeiltu minkään tietyn vaivan takia, lähinnä piti saada Rosien turkki kasvamaan steriloinnin jälkeen :)

   Poista
 2. Applaws vei Eliaksen isältä turkin. Järkytyin silloin ja vaikka se on rakenteeltaan tosi lihapitoista, niin ilmeisesti siinä ei ole rasvaa tarpeeksi Renolle. :( Hanna R. kokeiles huviksesi kalatonta ruokaa? Moni kissa on allerginen kalalle ja ihan älymonessa ruuassa kalaa/kalajauhoo jne on vähän salakavalastikin mukana. :) Ja yks mikä mua ainakin huvittaa ihan sikana, on nää ruokamerkit jotka mainostaa itseään kissojen luontaisen ravinnon edelläkävijöinä... ja sitten sisältävät mm. merilohta, peuraa ja muita ainesosia joiden saalistus kotikissalta onnistuu "ihan hyvin"... :D

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla luin nämä kommentit. Power of nature on ehdottomasti
  paras tuoteselosteeltaan. Kannattaa kokeilla Active Cat sarjaa.
  Meidän kisuilla se maistuu hyvin, paremmin kun Natural Cat.
  Active Cat rasva on 24%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että joku on jaksanut lukea :) Täytyypä kokeilla myös Active Cat:ia, jos jostain vain sitä onnistun hankkimaan!

   PoNin sisältö olisi houkuttanut myös minua, mutta koska on kohtalaisen hintava ruoka eikä oikein meillä uppoa, syömme jatkossa jotain muuta :)

   Poista
  2. Kiitos tästä! Pistän tuon cimiaon kokeiluun :) Olisiko siitä ollu vielä maku/laatu suosituksia?

   Poista
  3. Kitteniä ei tietääkseni olekaan kuin yhtä sorttia. Meillä tykätään eniten kanaruuista, joten Cimiaostakin syödään joko kanaa tai Deliciousta :)

   Poista