tiistai 28. tammikuuta 2014

Nico sairastaa...

Blogimme on pitänyt nyt pitkää hiljaiseloa ja jopa kissanäyttelypostaus odottaa sitä päivää, että saisin itseni kirjoittamaan arvostelut ja editoimaan valokuvat. Nico on sairastellut ja vuorotyöt ovat haitanneet myös harrastamista. Nyt kuitenkin päätin terästäytyä ja kertoa teillekin mikä punaista poikaa on oikein kohdellut...

10.9. käytin Wiljoa ja Almaa rokotuksilla ja samalla näytin Nicoa eläinlääkärille, koska olin viimeisen karvanlähdön jälkeen kiinnittänyt huomiota pojan painoon: selkänikamat tuntuvat selvästi, kuten myös törröttävät lonkkaluut. Karva näytti huonolta, maha ei kestänyt rasvaista ruokaa tai suuria määriä ruokaa. Kokeiltu ollaan BARFia, viljatonta, naudatonta, siatonta ja maissitonta ruokavaliota. Olemme myös kokeilleet helposti sulavampaa ruokaa. Painoa pojalla oli tällöin 20,3kg. Eläinlääkäri tutki Nicon ja totesi sydämen lyövän hitaammin kuin mitä ko. rodulta oletettaisiin. Otimme verikokeita joista selvisi syntyvien punasolujen korkeat lukemat, korkea glukoosiarvo sekä matala natrium arvo. Haimatuloksia jouduimme odottamaan seuraavaan päivään, jotka eläinlääkäri soitti priimaksi...

18.9. kävimme ottamassa lisää verikokeita toivoen, että vika löytyisi kilpirauhasesta. Painoa tällöin oli 19,7kg josta eläinlääkäri ei ollut kovin mielissään. Eläinlääkäri kertoi, että mikäli kilpirauhasarvot ovat kunnossa, hän ottaa Nicon puheeksi muiden keskuksen eläinlääkäreiden kanssa. Yksi mahdollinen idea oli, että Nicon hormoonitoiminto olisi vain niin vilkasta, mikä aiheuttaisi laihtumisen, mutta ei pitänyt sitä kovin todennäköisenä kuitenkaan. Seuraavana päivänä soittelin kilpirauhasen tuloksia ja priimaa nekin...

24.9. ostin molemmille koirille Droncit heisimato-lääkkeet ja annoin ne. Pojat eivät kyllä tiettävästi ole juurikaan järvikalaa kesällä syöneet ja Nicon laihtuminen on tapahtunut jo yli vuoden ajan hitaasti... Mutta kaikki on kokeiltava.

27.9. soitti eläinlääkäri. He olivat keskustelleet yhdessä muiden lääkäreiden kanssa palaverissa Nicon jatkosta. Sain oikeastaan 3 vaihtoehtoa: a) Addisonin testaaminen b) kastroiminen ja toive, että poika alkaisi lihoa tai c) vatsalaukun ja nielun tähystäminen ja mahdollisten koepalojen otto. Näistä lopulta valitsin tähystämisen ja siihen meillä on aika ensi viikolla. Jos vatsasta ei löydy mitään poikkeavaa, ehdotan josko voitaisiin hoitokokeiluna kokeilla suolistotulehduksen hoitoa.

2.10. klo 8 oli aika vatsalaukun ja nielun tähystykseen. Ensin kuitenkin eläinlääkäri ultrasi Nicon vatsan alueen. Sisäelimet olivat kunnossa, mutta sappirakon edessä oli normaalia tiiviimpi alue, jota ei kuitenkaan osannu selittää mistä voisi olla kyse. Tähystyksessä ei löytynyt mitään mikä voisi selittää laihtumisen, risatulehdus tuli kuitenkin samalla todettua.

Paino laski parhaillaan 18kg:n tietämiin. Siinä vaiheessa testattiin myös addisonin tauti, mutta vikaa ei löytynyt sieltäkään. Mustista ja Mirristä päätin ostaa kokeiluun Stomaxia ja ihme kyllä, mutta vatsa koveni sillä. Eläinlääkärin kanssa asiaa pohdittua tulimme tulokseen, että kyseessä on joko krooninen suolistotulehdus, paha imeytymisongelma tai allergia. Suoliston tutkiminen vain vaatisi vatsan avaamista ja tästä syystä päädyimme odottelemaan sopivaa väliä kastroida Nico. Kastroinnin idea olisi, että aineenvaihdunta hidastuisi sen verran, että Nicon suoliston olisi mahdollista imeyttää enemmän ravinteita ja sitä kautta Nico saisi painoa ja voisi saada treenatessa lihaksiakin. Kastraation esteenä on lähinnä ollut oma taloudellinen tilanne, koska kaikenmoiset jalostushaaveet olen kyllä tämän myötä jo ajat sitten haudannut. Suolisto-ongelmista kun on paha sanoa miten ne periytyvät... ja eihän meistä kukaan halua jalostaa sairasta koiraa.

Stomaxissa kuitenkin suositellaan pitämään taukoja ja näiden aikana Nico taas laihtuu ja karva ohenee. Joten jos jollakulla on kokemusta Stomaxin syöttämisestä koko ajan, otamme nämä tiedot mieluusti vastaan :)

Tällä hetkellä treenikentillä on se tilanne, että Nico pitää taukoa agilitysta edelleen, koska minusta olisi epäreilua hyppyyttää lihaksetonta koiraa. Olemme onneksi saaneet kuitenkin Sonjalta hyvät ohjeet erilaisiin hyppytreeneihin joiden tehtävä on nimenomaan treenata jalkojen lihaksia. Joten näitä alamme pikkuhiljaa tekemään, kun uskalla ensin ääneen huokaista, että Nicon maha kestää jonkinlaisen ruokacombon. Tällä hetkellä syömme Canagania ja Cibauta sekaisin ja tarkoitus olisi päästä siirtymään kokonaan Cibauhun, halvemman hinnan vuoksi.

Pikkuhiljaa ja päivä kerrallaan on ollut meidän motto toistaiseksi ja tällä jatketaan! :)

6 kommenttia:

 1. Voi kamala, mikä tilanne. Toivottavasti syy selviää pian ja kaikki kääntyy parhain päin. Voimia ja paranemisia Nicolle. <3

  VastaaPoista
 2. http://www.verkkosivuapteekki.fi/Stomax

  jos olette aloittaneet Stomaxin käytön lokakuussa, optimaalinen hyöty tästä lisäravinteesta alkaisi näkyä vasta nyt ? taukojen pitäminen siten jo tässä vaiheessa lienee aika hätäistä ...
  Valmistajankin mukaan VUOSIA jatkunut käyttö vasta SAATTAA johtaa haiman vajaatoimintaan. Toisaalta Stomax stimuloi lievää haiman vajaatoimintaa sairastavien koirien entsyymien eritystä ja ne voivat huoletta syödä valmistetta vaikka koko ikänsä. :)

  Missä tahdissa toteutit eliminaatiodieetit Nicolle? Jotta näistä voisi tehdä johtopäätöksiä, ruokavaliota pitäisi noudattaa kuitenkin useampia viikkoja, kuukausi-kaksikin. Pitkäjänteisyyttä vaativaa kokeilua siis sekin. Aika montaa erilaista dieettiä on läpikäyty mutta ehkä kuitenkin kannattaisi sitäkautta lähteä apua Nicon tilanteeseen hakemaan, koska eläinlääkärin tutkimuksissa ei syytä ole löytynyt ja koiraa kuitenkin aika laajalla skaalalla jo tutkittu.

  Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos informatiivisesta vastauksesta :) Olen tämän postauksen myötä kuullut muualtakin, että Stomaxia voisi syöttää aika huoleta jatkuvasti ja tähän taidammekin tämän myötä päätyä. Itse siis noudattanut purkin kyljen ohjetta tähän asti, jossa käyttösuositus on 3-12 viikkoa, jonka jälkeen tauotus. Tosin pitäisikö myös päätellä ettei Stomax siis vatsaa kovettanut..? eikä siitä olisi siis välttämättä tässä nyt hyötyä.

   Eliminaatiodieetit kestivät kyllä useampia viikkoja lyhinkin, pääasiassa 1-3kk jokainen. Nicon vatsa kun alkoi oireilla jo parin vuoden iän jälkeen Nutra Nuggetsista jota oli tällöin koko ikänsä syönyt. Ensin kokeiltiin vaihtaa vain merkkiä, mutta kun vatsa ei asettunut alettiin valikoimaan ruokia allergioita pois sulkien. BARFausta kokeiltiin myös ja sillä eliminoitiin pois mm varastopunkeista aiheutuva suolisto-ongelma. BARFauksen ongelmaksi muodostui se että ruokavalion olisi pitänyt sisältää pääasiassa vain naudan mahaa, koska Nicon vatsa ei suostunut kestämään muuta, vaikka muun lihan lisäämistä yritettiin hiljalleen.

   Kastraatio on meillä nyt kuitenkin se seuraava etappi ja ruokakokeiluja täytyy kyllä tehdä jatkossakin :)

   Poista
 3. Voihan Nicoa, mitä sille tätä nykyä kuuluu?

  t. Elina & Tupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen viivästyneestä vastauksesta. Tämä blogin kirjoittelut on meiltä ihan jäänyt...

   Nicon tila on toistaiseksi vakaa, yritän saada postauksen aikaiseksi siitäkin jollain aikaa :) Syödään, uidaan, lenkkeillään ja pyritään kasvattamaan lihaksia takaisin! Näin pähkinänkuoressa :)

   Poista